Parafudr Aşırı Gerilimleri Tamamen Önler Mi?

Elektrik tesisatında her zaman aşırı gerilim riski vardır. Bunun için yıldırım gibi bir dış etkene de ihtiyaç yok. Elektrik enerjisinin dolaşımı bile bu riski yaratmak için yeterlidir nitekim elektrik sürtündükçe çoğalır ve tesisatta dolaşımda olan elektrik her zaman bir voltaj fazlası yaratır. Bu durum da ciddi bir gerilim riskinin ortaya çıkmasına sebep olur.
Bilindiği gibi, parafudr yıldırımı toprağa iletmeye yarayan bir cihazdır. Sisteme yönelen yüksek voltajı topraklayarak çalışmanın sürmesini sağlar. Ancak şebekedeki aşırı gerilim oluşumunu engelleyip engellemediği tartışmalıdır.

Parafudr Statik Elektriği Önler Mi?

Bu sorunun cevabı biraz bağlantı şemasına bağlıdır. Parafudr entegrasyonu doğru yerlerde yapıldıysa, tesisattaki statik elektriğin topraklanması mümkün olabilir. Ancak parafudr, tek başına statik elektrik oluşumunu algılayarak topraklayacak ve sistemin çalışmasını sağlayacak özelliğe sahip değildir. Gerçek bir koruma sağlanmak isteniyorsa, yüksek gerilim oluşma riski olan yerler tespit edilerek buralara parafudr bağlanmalıdır.
Özetlemek gerekirse, parafudr bir iç yıldırımlık sistemidir. Doğru bağlantılar yapıldığı takdirde şebeke voltajını önleyebilir ancak statik elektrik birikimiyle mücadele etmek için tek başına yeterli değildir. Eğer şebekede böyle bir problem varsa başka ekipmanlar kullanılmalıdır.

Yorumlar