Parafudr Nasıl Bağlanır?

parafudr nasıl bağlanır

Parafudr sistemlerinin voltajı doğru bir şekilde yönlendirebilmeleri ve elektrik sistemlerini koruyabilmeleri için montajlarının doğru yapılmış olması gerekir. Bu yazımızı okuyarak parafudr nasıl bağlanır öğrenebilir ve evinizdeki elektrik tesisatına parafudr montajı yapabilirsiniz.


Parafudr sistemlerinin korunacak devreye paralel olarak bağlanması gerekmektedir.  Ayrıca koruma gerilim seviyesi, cihazın darbe gerilim dayanımının altında tutulmalıdır.  Bu yüzden toplam kablo mesafesinin 50 cm’den kısa olmasına özen gösterilmelidir.
Aşağıdaki yönergeleri uygulayarak bunu gerçekleştirmek mümkün.
a)      İlave düğüm noktalarını azaltın.
b)      Kablolamayı V tipi ya da “giriş-çıkış” şeklinde yapın. Bu şekilde bağlantı mesafelerini sıfırlayabilirsiniz.
c)       PE toprak bağlantısını, büyük panolarda ana baradan alın. Bu bağlantıyı topraklama klemensi ile parafudra daha yakın bir noktaya taşıyın.
d)      Tüm bunlar yapılamıyorsa, durum seçtiğiniz parafudr ile alakalı olabilir. Bu durumda up değeri daha düşük olan bir parafudr seçmeniz mantıklı olacaktır.

Korunacak ekipman ile parafudr arasındaki maksimum iletken boyu oldukça önemlidir. Up koruma seviyesini belirieyen uprot parafudr bağlantısına kadar olan gerişim düşümleri ve ekipmanın darbe dayanım seviyesidir. Bu durumda, mesafeyi kısa tutmaya özen göstermelisiniz. Parafudr bağlantısı yaparken maksimum mesafe 10 metre olarak kabul edilmektedir. Eğer korunacak alan büyük ve elektrik sistemleri fazlaysa, önceki parafudr ile koordineli olacak ve sistemlere 10 metre uzaklıkta olacak şekilde yeni parafudrlar eklenmelidir. Kablo mesafesi parafudr nasıl bağlanır öğrenirken dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Parafudr koruma mesafesi 30 metreyi aşıyorsa, mutlaka yeni parafudr eklenmesi gerekir. Aksi takdirde tek bir parafudr bütün sistemin gerilimini regüle edemeyebilir ve zarar görebilir. Bu durum elektrik kaynaklı yangınlara dâhi sebep olabilir.
Son olarak, koruma kesicisinin parafudrun üst devresine bağlanması gerekir. Otomatik sigorta ya da kartuş sigorta taşıyıcı seçilebilir. Bu sistemler parafudrlarda termik ve kısa devre koruması sağlar. Her parafudrun belli bir ömrü vardır, buna dikkat etmek de son derece önemli. Kullanım süresi dolan parafudrları elektrik sistemlerinin güvenliği için mutlaka değiştirmek gerekir.

Bu talimatları uygulayarak parafudr nasıl bağlanır öğrenebilir, evinizde veya işyerinizde elektrik sistemlerini yüksek voltaj akımlarından koruyabilirsiniz. 

Yorumlar