Parafudr Arızaları Nelerdir ve Arıza Durumunda Ne Yapılmalıdır?

parafudr arızaları

Parafudr, yüksek gerilim izolasyonu sağladığı gibi elektrik enerjisinin gerilim durumunda dengelenmesine yardımcı olur. Ancak bu sistemlerde zaman zaman parafudr arızaları görülebilmektedir. Arıza durumunda dikkatli olmak ve sistemlere zarar vermeyecek, sağlığı riske atmayacak biçimde davranmak son derece önemlidir. 

Parafudr Arızaları Neden Olur?

Parafudr sistemlerinde görülen arızaların birçok sebebi olabilir. En yaygın sebep iç parçaların eskimesi ve deforme olmasıdır. İç parçalardan biri çalışmaz hâle geldiği zaman parafudr güvenlik sebebiyle sistemlerle olan bağlantısını kesebilir. Ayrıca diğer parçalar ve bağlantılı sistemler zarar görebilir.

Kırılma

Bu arıza genellikle tozlu bölgelerde ve aşırı direncin olduğu yerlerde görülür. Deniz kenarında yer alan binalarda, parafudrların daha sık kırıldığı tespit edilmiştir. Kırılma ihtimâline karşı, parafudrun topraklanması mutlaka yapılmalıdır. Arızalı parafudrun ise derhal servisten kaldırılması gerekir.

parafudr arızalarıPatlama

Değişken direncindeki değişim patlama gibi parafudr arızaları yaratır. Ancak bunun tek sebebi yüksek gerilim değildir. Eğer yalıtım malzemelerinin ısı kat sayısı negatif seviyedeyse, parafudr ısındıkça seviye düşecek ve ısınma oranı artacaktır. Bu da patlamalara neden olur. Bu durumun önüne geçmek için parafudr terminalleri arasındaki izolasyon seviyesinin, sistemin izolasyon seviyesinden düşük olduğundan emin olmak gerekir.


Yorumlar