Aşırı Gerilim ve Korunma Yolları



Elektrik enerjisi kullanımında en büyük sorunlardan biri, enerjinin güvenli bir biçimde sirküle edilmesinin zor olmasıdır. Bunu sağlamak için sistem ekipmanlarının, kabloları, güvenlik araçlarının iyi seçilmesi gerekir. Nitekim elektrik  enerjisi dolaşımda olduğu süre boyunca şiddetini arttıracaktır. Bu yüzden aşırı gerilim tehlikesine karşı önlem almakta fayda var. 

Aşırı Gerilim Riski Nasıl Oluşur?
Elektrik sistemleri için en büyük risklerden biri yıldırımdır. Yıldırım çarpması durumunda sistemler tamamen devre dışı kalacaktır, bu yüzden bütün tesisatlarda yıldırım korumaları bulunur. Yıldırımı doğrudan toprağa ileten paratonerler ve sistemdeki aşırı voltajı etkisiz hâle getirmek için kullanılan iç yıldırımlık ve parafudr sistemleri bu yüzden önemlidir.
Gerilim yükseldikten sonra bunun önüne geçmek zordur. Elektrik dolaşımı saniyeler içinde tehlike arz edecek seviyeye çıkabilir. Dolayısıyla bu durumda önceden önlem almak gerekir.
aşırı gerilim
Aşırı Gerilime Karşı Önlem Almak
Her şeyden önce, elektrik tesisatının prosedüre ve güvenlik talimatlarına uygun bir biçimde yapılmış olması gerekir. Kullanılacak binanın tesisatı kontrol edilmeli ve gerekli onarımlar yapılmalıdır. Eskimiş kablolar ve düğmeler mutlaka yenilenmeli ve sistem entegrasyonu doğru biçimde planlanmalıdır. Diğer yandan, aşırı gerilim sistem dışına ileterek sönümlendirecek ekipmanların kurulu olması da son derece önemlidir.
Aşırı gerilim riski yaratan tek durumun yıldırım olmadığını da belirtmek gerekiyor. Şebekede biriken statik elektrik de bu riske sahip. Ayrıca sistemde herhangi bir arıza olmasa bile, genel dağıtımdan kaynaklı voltaj değişiklikleri risk yaratabilir. Bu durumda çeşitli yıldırımlık sistemleri kullanarak önlem alınmalıdır.
Trimbox, elektrik tesisatını yıldırımdan koruma konusunda etkili bir cihazdır. Trimbox takılı olan yerde bu tür risklerin tamamen geçersiz olduğunu söyleyebiliriz.
Trimbox ile Aşırı Gerilim Koruması
Trimbox, Türk mucitler tarafından geliştirilmiş, etkili bir koruma cihazı. Bir parafudr olmamasına karşın, parafudr işlevine sahiptir. Bir iç yıldırımlık sistemi olarak çalıştığı için, voltajı sönümlendirir. Ancak aynı zamanda ani voltaj değişikliklerini algılayarak elektrik enerjisini regüle eder ve sistemin çalışmasına sorunsuz bir biçimde devam etmesini sağlar.
Bir Trimbox alarak aşırı gerilim riskine karşı %100 koruma sağlamak ve elektriği daha verimli biçimde kullanmak mümkündür.
 

Yorumlar