Parafudr Topraklaması Nasıl Yapılır?


Topraklama, parafudr kullanımında oldukça önemli bir işlem. Nitekim parafudrun temel amacı, aşırı voltaj akımını yönelterek engelleyebilmek ve bunun için de parafudr topraklaması yapmak gerekiyor. 

Topraklama Çeşitleri Nelerdir?

Parafudr kullanılan elektrik sistemlerinde topraklama biçimleri temel olarak ikiye ayrılır:
  • Açık Topraklama: İletken üzerine bir parafudr ve eklantör bağlanarak yapılan temel topraklama biçimi bu şekilde adlandırılır.
  • Ayrılmış Topraklama: Transformatör üzerine bir parafudr yerleştirilerek yapılan topraklama bu şekilde adlandırılır. Tesisler bir parafudr ile birbirine bağlanır ve yıldırıma karşı koruma sağlar.

Öncelikle, parafudr'dan yere ve topraklama bölgesine olan hatların dik olması gerekir. Karmaşık bir güzergâh izleyen voltaj akımının tahliye edilmesi zor olabilir. Bu yüzden yıldırımdan gelen voltajın doğrudan tahliye olabileceği bir yol olması gerekir.

Diğer yandan, topraklamanın sağlıklı bir biçimde yapılabilmesi için izolasyon malzemeleri iyi seçilmelidir. İzolasyondaki en ufak bir eksiklik, voltajın diğer sistemlere bulaşmasına ve zarar vermesine sebep olur. İzole edilmiş olan akım, düz bir doğrultuda topraklanabilmelidir.

Yorumlar