Elektrik Sigortası Neden Atar?

Herhangi bir aleti fişe taktığınızda ya da çalıştırdığınızda sigorta atması ile karşılaşıyorsanız, elektrik tesisatınızda bir problem olduğundan emin olabilirsiniz. Sigortanın sürekli atması, cihazlara zarar verebileceği gibi enerji sürekliliğini önler. Bu durumla karşılaşmamak için çeşitli önlemler almanız, eğer karşılaştıysanız dairenizde bazı tadilatlar gerçekleştirmeniz gerekir. Bu yazıda alınacak bazı önlemlerden bahsedilmiştir.

Sigorta Neden Atar?

Eğer sigorta atmasaydı daha ciddi problemlerle karşılaşabilirdiniz. Nitekim elektrik sigortası yüksek gerilimden doğan zararları engellemek için otomatik olarak atar ve dairedeki elektriği devre dışı bırakır. Sigorta üzerinde bir amper değeri vardır ve sigortanın bağlı olduğu elektrik tesisatında bu değer aşılmışsa tesisat otomatik olarak devre dışı kalacaktır. Yani özetlemek gerekirse sigortanın atmasının sebebi güvenlik sağlayabilmektir. Ancak bu sürekli tekrarlandığında bir probleme dönüşür.
sigorta atması
Dairenizde sürekli sigorta atmasıyla karşılaşıyorsanız, basit bir elektrikli eşyayı çalıştığınızda dahi bu problem yaşanıyorsa, elektrik tesisatınızın eskimiş olduğundan emin olabilirsiniz. Eskimiş kablolar yüksek akımı kaldırmayacak ve otomatik olarak amper değerinin yükselmesine sebep olacaktır. Ayrıca tesisattaki yanlış bir bağlantı veya kaçak da sigorta atmasına sebep olabilir.
Diğer yandan, tesisat yeni olduğu takdirde sigortada da bir problem olabilir. Örneğin sigorta iyi bağlanmamışsa, bağlantı kablolarından biri kopmuş ya da erimişse sık sık atabilir. Manyetik sigortalarda mıknatıslanma sebebiyle elektrik bağlantısı kesilebilir. Yani tesisat yenilenmiş olsa bile, sigortada bir problem varsa sigorta atması ile karşılaşılabilir.

Ne Yapmalı?

Dairenizde bulunan elektrik sigortasının atması kötü sonuçlanabilir. Sigorta yanması durumunda, dairenizde bulunan yüksek akımı engelleyecek bir sistem kalmayacaktır. Bunun sonucunda elektrik kontağı gibi sebeplerden ötürü yangın çıkabilir veya yüksek akım sebebiyle eşyalarınız zarar görebilir. Şunu belirtmek gerekir ki, televizyonun led lambalarından biri yandığı takdirde evinizde yangın çıkma riski yüksektir.
Bu bakımdan ilk yapılması gereken elektrik sigortası neden atar konusunu araştırmak ve gerekli önlemleri almaktır. Dairenizdeki elektrik tesisatını mutlaka ama mutlaka yenilemeniz gerekir. Ayrıca topraklı prizleri tercih etmeniz gerilimi ciddi ölçüde azaltacaktır. Diğer yandan, sigortalarınızı da mutlaka yenilemelisiniz. Parafudr kullanarak yıldırım çarpması gibi durumlara karşı dairenizi güvence altına almanız da mümkündür.

Yorumlar