Parafudr ve Paratoner Farkı Nedir?


parafudr ve paratoner farkıParatoner ile parafudr, elektriği toprağa iletmeye yarayan iki farklı sistemdir. Ancak parafudr ile paratoner farkı pek bilinmiyor ve sıklıkla karıştırılıyor. Bu yazımızda iki sistem arasındaki farklılıklara değineceğiz.


Parafudr Tam Olarak Nedir?
Parafudrun temel prensibi, kuvvetli elektrik akımını yönlendirerek cihazları voltaj dalgalanmasından korumaktır. Elektrikle çalışan geniş sistemler için gereklidir. Bir yandan yüksek dalgayı toprağa iletirken diğer yandan bu iletim esnasında elektriğin kesilmemesini sağlar. Bu bakımdan, parafudr için voltaj yönlendirmeye yarayan bir iç sistem parçasıdır diyebiliriz.

Paratoner İle Farkı Nedir?
Paratonerler genellikle yüksek binaların çatılarında bulunur. Tıpkı parafudr gibi, temel çalışma sistemleri yıldırım gibi etkenlerden kaynaklanan yüksek voltajı toprağa yönlendirmektir. Birincil amacı, yıldırım sebebiyle yangın çıkmasını önlemek, binaları yıldırımların sebep olduğu yüksek tahribattan korumaktır. Yapısına ve amacına bakıldığında parafudr ile paratoner farkı kolaylıkla anlaşılabilir.
Paratoner bir dış yıldırımlık sistemidir. Parafudr ise iç yıldırımlıktır. Paratoner, binaları, vericileri ve yapıları yıldırımın etkilerinden korurken, paratoner cihazların iç sistemini korumaya yöneliktir. Diğer yandan, paratoner basit bir çalışma sistemine sahiptir ve yıldırımı toprağa yönlendirerek binaların zarar görmesini önler. Parafudr ise, bir yandan voltaj yönlendirmesi yaparken diğer yandan cihazların iç devrelerinin voltajdan ve yönlendirme işleminden etkilenmesini önler.


Sonuç olarak parafudr ile paratoner farkı birinin genel koruma diğerinin ise iç sistem koruması sağlamasıdır. Parafudr, daha küçük yapılar için kullanılsa da daha karmaşık bir sisteme sahip olarak çalışmaktadır. 

Yorumlar