Parafudr Nerede Kullanılır?

parafudr nerede kullanılır

Elektrikli cihazları ve sistemleri yüksek gerilimlerden korumak gerekir. Parafudr tam olarak bu işe yarar. Ancak işlevini gerçek anlamıyla kavrayabilmek için parafudr nerede kullanılır öğrenmekte fayda var. 

Parafudr Kullanım Alanları

Yüksek gerilim tesisleri, sanayi kuruluşlarında, demiryolu hatlarında ve geniş bir alana enerji sağlayan alanlarda bulunur. Buralar parafudrların temel kullanım bölgelerinin başında gelir. Yüksek gerilim tesislerinde kullanılan parafudrlar, kullanım alanlarına göre türlere ayrılır.
parafudr nerede kullanılır

  • Alçak gerilim tesislerinde ve besleme hatlarının girişlerinde ana dağıtım panosu parafudrları kullanılır.
  • Tip 2 sınıfı IIC tipi parafudrlar da alçak gerilim hatlarında kullanılır. Bunların temel işlevi, alçak gerilimi yüksek gerilim dalgalanmalarından korumaktır.
  • Yakın koruma grubu parafudrları ise hassas elektronik cihazları koruma amacı taşır, bu yüzden bu cihazların bulunduğu tesislerde kullanılır.

Paratoner Olan Bölgelerde Parafudr Kullanılır Mı?

Paratoner ile parafudr benzer bir işlev görseler de, aralarında farklılıklar vardır. Daha önce parafudr ve paratoner arasındaki farklılıklara değinen bir yazı paylaşmıştık. Bu bilgilerin ışığında parafudr nerede kullanılır sorusunu yanıtlarken, paratonerlerin olduğu bölgeleri dışarıda tutmak hatalı bir yaklaşım olacaktır. Parafudr, paratoner olan tesislerde de gerilim hatlarının güvenliğini sağlamak için kullanılır. 

Yorumlar