Parafudr Nedir?




Parafudr Nedir
Enerji tesislerini yüksek gerilim hattından koruyabilmek son derece önemli. Özellikle yıldırım çarpması gibi ekstrem durumlarda, gerilimi yönlendirebilmek hayati bir önem taşıyor. Bu güvenliği sağlayabilmek için parafudr nedir konusunu öğrenmek gerekiyor.
Parafudr, tam olarak gerilim yükselmesi durumunda sistemi kesintiye uğratmadan, aşırı gerilimleri toprağa ileten güvenlik elemanı olarak kabul edilebilir. Gerilimi yönlendirirken sistemin kesintiye uğramamasını sağlar. İyi bir parafudrParafudr meydana gelen gerilim yükselmesinde sistemi kesintiye uğratmadan aşırı gerilimleri toprağa ileterek sisteme bağlı olan cihazları koruyan güvenlik elemanıdır. Normal durumlarda yalıtkan olan parafudrlar, yüksek gerilim durumunda gerilimi 350 mikrosaniye gibi bir sürede toprağa iletirler.

Nasıl Çalışır?
Parafudr içerisinde seri atlama aralıkları bulunuyor. Gerilim durumunda, değişken direnç bu seri atlama aralıklarındaki izolasyon deliklerine yönlendirilir. İzolasyon delinerek ark başladığında ise aşırı gerilimden meydana gelen elektrik yükleri toprağa boşaltılır. Gerilim direnci azaldıkça, değişken direnç değeri yükselir ve darbe akımı sınırlanmış olur. Arkın sönerek parafudr işlemini tamamlaması da birkaç mikrosaniye sürmektedir.

Parafudr Nerelerde Kullanılır?
Elektrik güvenliği sağlayan parafudr, geniş bir kullanım alanına sahiptir.
·         Trafo dinalarında
·         Hava hatlarında 1000 mt aşan çıkışlarda
·         Yeraltı kabloları ile hava hatlarının birleşim noktalarında
·         Teçhizat koruma noktalarında
·         Direk tipi trafolarda
Kısacası yüksek elektrik akımının tehdit yaratabileceği her alanda parafudr kullanılır. Sanayi kuruluşları ve geniş elektrik tesislerine sahip olan bütün kurumlarda parafudr kullanılması zorunludur.


Yorumlar